Errejártam_ErreArra

urbex élmények

A néven nem nevezett nő, aki szép volt, és akiről villát neveztek el

2024. június 09. 10:51 - Errejártam_ErreArra

Igen, amikor a címet elolvastam én is elgondolkodtam saját elmeállapotom aktuális alakulásán. Pedig ha végig gondolom, még értelme is van. Nagyjából. :)

img_20230212_114450.jpg

Valamikor a XIX. században nagy divatja volt Buda egyes részein svájci típusú villák építésének. Már persze aki megengedhette magának. Miről is van szó? Általában kétszintes, favázas, faoromzatos, fatornácos épületekről, melyek mintáit Svájcban látták a lelkes megrendelők. Aztán tudjátok hogy van ez, valaki építtetett ilyet, azonnal kellett másnak is. Utána már csak az volt a menőbb, akinek jobb helyen állt a villája. Nos, ez a villa – bár néhol fogadóként is emlegetik - bizony egy kiugró magaslaton helyezkedik el, bár az útról a fáktól ma már nem igazán látni. Talán jobb is, amilyen állapotba került. Egy Facebook hozzászólás alapján azt tudom nektek mondani, hogy az utolsó lakók 1984-ben költöztek ki. Aztán onnantól úgy tűnik nem volt megállás az állapotromlásban…

Persze magánterület, meg tilos átjárni… Hát inkább vigyáztak volna rá!!!! Jelenleg annyi a törődése a tulajdonosnak az épülettel, hogy a táblára még azt is kiírta, hogy „omlás veszély”. Hurrá! :(

img_20230212_112539.jpg

A romok között járva nehéz elképzelnem azt az épületet, amely egykor itt magasodott. A nőt pedig, akiről elnevezték, inkább egy rémisztő kísértetnek tudnám ma már csak magam elé idézni. Pedig biztosan szép volt, ahogy említik, ezenkívül kecses, mosolygós életvidám hölgy lehetett az ihlető, akárcsak a kedvesünk, akivel felkereshetjük ezt az egykori villát.

Szemel látható, hogy hontalan emberek is igénybe vették az egykori fogadó (ha tényleg az volt) mára már nem létező szolgáltatásai közül a szállás lehetőségét. Ezen kívül az értelmetlen falfirkászok is képviseltették magukat itt is…

img_20230212_113400.jpg

 

Izgalmas volt a különféle épen maradt téglák mintáinak felfedezése. Tudom, hogy vannak akik nagyon rá vannak kattanva az ilyesmire és kapásból megmondják hogy hol és mikor égették ki. Én csupán a különféle minták felfedezésének gyermeki örömét érzem át. De azt nagyon! :)

Csak emiatt nem mindenkinek éri meg persze felkeresni a helyet, de ha más érdekes célpont van a környéken, akkor bátran kijelenthetjük, hogy érdemes volt erre járni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://erreisjartam.blog.hu/api/trackback/id/tr7418388321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása